Friday 19 August 2011

SAMBAL UDANG PETAI..

untuk menu berbuka hari ni ema masak sambal udang petai.....

pic tak snap... hehhehhe next time kalu buat lagi ema snap ya.....




SAMBAL TUMIS UDANG PETAI.......

Bahan-bahan:

Udang 15 ekor
Petai 2 keping

*Bawang Merah 4 biji
* Bawang Besar 1/2 biji
*Bawang Puteh 4 ulas
*Belacan satu 1/2 cm (ikut suka pun boley)
*Halia 1/2 inci

Minyak masak 5 sudu besar
Cili Giling 3 sudu (ema pakai cap puteri ya..... Kalau nak pakai cili kering lagi bagus...)
Sos Tomato 2 sudu
air 1/2 cawan
Garam secukup rasa
Gula 1 sudu besar (jangan limpah sangat)
Sedikit Serbuk perasa (kalau tak suka tak payah bubuh lah)

( Bahan2 yang bertanda * tumbuk pakai lesung batu ya.....)

Cara-caranya:

Panaskan minyak..... Goreng udang sekejap saja( 30 saat - 60 saat cukup).. kasi merah2 udang punya kulit... Angkat udang, dalam minyak yang sama masukan bahan2 yang ditumbuk tadi.... tumis sampai naik bau and agak2 kekuningan ya.. Masukan cili giling, tumis sampai cili agak2 garing masukkan sos tomato.. kacau2 sikit masukan petai lepas tu jgn lupa air.... garam, gula , perasa.. biar sekejab baru masukan udang... udang tu masuk sekejab sudah.. jgn lama2 atas api nanti isi tak sedap jdi keras ya...... ok siap



selamat mencuba...... nanti letak pic baru menarik kan :d

No comments:

Post a Comment