Tuesday 23 August 2011

Resepi Butter Prawn






Bahan-Bahan nya:

1 kg udang besar
minyak untuk menggoreng



250 gm unsalted butter
5 ulas bawang putih *cincang
6 biji cili api *cincang
8 biji kuning telur
250ml susu cair full cream
Perisa, Garam & gula

1 sd teh sos ikan



Daun Kari




Cara masak:

Perap udang dengan garam dan goreng dalam minyak panas selama 2 minit hingga bertukar warna. Jangan masak sangat. Toskan. Pukul kuning telur dan susu hingga kembang. Panaskan kuali masukkan mentega dan biarkan cair perlahan-lahan. Tumis bawang putih hingga kuning dan masuk cili api, kacau sebentar. Masukkan bancuhan telur dan kacau hingga mula pekat, masukkan daun kari, sos ikan, udang goreng, gula, garam dan serbuk perasa. Kacau hingga bersarang dan garing. Kalau nak lebih bersarang, petuanya kuali itu kena betul2 panas.










No comments:

Post a Comment